Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Αμφαρέτη // Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού

 


Λεπτομέρεια από το μαρμάρινο επιτύμβιο ανάγλυφο της γιαγιάς Αμφαρέτης.

Το ειδώλιο πτηνού στο στηριγμένο στο ερεισίνωτο δεξί της χέρι προορίζεται για το εγγονάκι της που το κρατά με το αριστερό χέρι στα γόνατά της. Το συγκινητικό θρηνητικό επίγραμμα μας πληροφορεί για τη μεταξύ τους σχέση και για τον ταυτόχρονο θάνατό τους
Το επιτύμβιο ανάγλυφο βρέθηκε το 1932 στην Αθήνα, στον Κεραμεικό, στην Ιερά Οδό και σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού.
Περιγραφή: Η Αμφαρέτη κάθεται σε μια καρέκλα και φοράει χιτώνα και ιμάτιο. Το αριστερό τμήμα του ιματίου χρησιμεύει επίσης για να καλύψει ένα μωρό (το εγγόνι της) που κρατάει στο αριστερό χέρι. Το δεξί της χέρι ακουμπάει στην πλάτη της καρέκλας και κρατάει ένα πουλί.
Στο οριζόντιο γείσο είναι σκαλισμένο το όνομα “ΑΜΦΑΡΕΤΗ” ενώ στο επιστύλιο επίγραμμα είναι γραμμένο ελεγειακό δίστιχο σε εξάμετρο:
ΤΕΚΝΟΝ ΕΜΗΣ ΘΥΓΑΤΡΟΣ ΤΟΔ’ΕΧΩ ΦΙΛΟΝ, ΟΜΠΕΡ ΟΤ’ΑΥΓΑΣ ΟΜΜΑΣΙΝ ΗΕΛΙΟ ΖΩΝΤΕΣ ΕΔΕΡΚΟΜΕΘΑ, ΕΧΟΝ ΕΜΟΙΣ ΓΟΝΑΣΙΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΦΘΙΜΕΝΟΝ ΦΘΙΜΕΝΗ ΧΩ
“Το τέκνον της θυγατέρας μου κρατώ εδώ το αγαπητό, που κρατούσα στα γόνατά μου, όταν ζωντανοί βλέπαμε το φως του ήλιου και τώρα νεκρό το κρατώ, εγώ η νεκρή”.
Χρονολογία: Η Αμφαρέτη θάφτηκε σε μια πώρινη σαρκοφάγο με κάποια αγγεία που χρονολογούνται στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.. Γύρω στα 430-420 π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου