Ένα υπέροχο εύρημα & απίστευτα διατηρημένο δείγμα κoροπλαστικής (*) που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα αρχικά χρώματά του , από την Τανάγρα της Βοιωτίας.
Η καθιστή - σε ένα καμπυλόγραμμο κλισμό με ένα πανέμορφο μαξιλάρι - Θεά Αφροδίτη κρατά τρυφερά τον γιο της τον Έρωτα και τον διασκεδάζει με παιχνίδι που κρατά στο δεξί της χέρι.
Δυστυχώς...στο μουσείο Ερμιτάζ.
( Ελληνιστική Εποχή, τελευταίο τέταρτο του 4ου - πρώτο τέταρτο του 3ου αιώνα π.Χ.)
Βαγγ.Βαροτσάκης
(*)κοροπλαστική = Ειδώλια από πηλό, στην πλειονότητά τους γυναικεία, τα ειδώλια που πιθανόν συνέχιζαν τη λαϊκή λατρεία της γυναικείας θεότητας ήταν θρησκευτικά αφιερώματα.
Αρχικά πιστευόταν ότι κατασκευάζονταν στην Τανάγρα της Βοιωτίας (απ' όπου και το όνομα Ταναγραίες), αλλά η νεότερη έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα πως υπήρχαν πολλά τοπικά εργαστήρια και ένα από τα σημαντικότερα ήταν στην Αθήνα.
Κατασκευάζονταν με μήτρα και με διάφορους τρόπους: πότε κατασκευάζεται μονοκόμματα μια όψη ενώ η άλλη μένει ακατέργαστη, άλλοτε χρησιμοποιείται διπλή μήτρα και οι δύο όψεις συγκολλούνται ή, τέλος, πολλαπλές μήτρες (χέρια, κεφάλια, κορμός, φτερά) επιτρέπουν ποικίλους συνδυασμούς.
Στη μήτρα τοποθετείται ο πηλός σε δύο στρώματα. Όταν το ειδώλιο στεγνώσει και περαστεί «μπαντανά»( λείο & λεπτόκκοκο μίγμα από αργίλους σαν επίχρισμα στην επιφάνεια του κεραμεικού) ψήνεται στους 750-950ο C. Συνήθως τα ειδώλια είναι κούφια με οπή στο πίσω μέρος.
Τα χρώματά τους ήταν έντονα και ευαίσθητα. Από τον 4ο αιώνα π.Χ., τα ειδώλια συχνά φορούν κοσμήματα από επικολλημένο λεπτότατο φύλλο χρυσού.
(upd: νεότερο άρθρο μου αναφέρει τις κλοπές ελληνικών αρχαιοτήτων στη περίοδο της κατοχής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου