Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη επιτυχία της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024. Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο Κρήτης (ΛΥΘΕΚ) και τη στήριξη του Δ.Ο. International Action Art παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ). Συμμετείχαν οι λυρικοί καλλιτέχνες: Μαρία Κόκκα, (υψίφωνος - πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Μάνος Χριστοφακάκης (βαθύφωνος - Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΛΥΘΕΚ), Ρέα Βουδούρη (σοπράνο), Κάθριν Σκαλίδου (υψίφωνος), Γιώργος Κεραμιδάρης (τενόρος), Γιάννης Δάρρειος (τενόρος), Γιάννος Κοτζιάς (τενόρος), Φωτεινή Παπαχρήστου (άλτο), Νίκος Κοτζιάς (βιολοντσέλο), Αντώνης Γιαμβριάς (φλάουτο), Mélisande Sinsoulier (πιάνο), και Παναγιώτης Καρούσος (συνθέτης).

Η παράσταση ήταν εκπληκτική, ο κόσμος ενθουσιάστηκε από τις υπέροχες φωνές και από τη μουσική και καταχειροκρότησε όλους τους Καλλιτέχνες, μουσικούς, τραγουδιστές, και τον συνθέτη.

Η πρωταγωνίστρια της όπερας σπουδαία υψίφωνος Μαρία Κόκκα συγκίνησε και συντάραξε το κοινό με της δραματική ερμηνεία της στον απαιτητικό και δύσκολο φωνητικά ρόλο της Ιούς. Με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία ομορφιά και ταλέντο η κα Μαρία Κόκκα  καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Η κυρία Μαρία Κοκκα επίσης επιμελήθηκε τα κείμενα που διάνθησαν την όπερα.

Ο εξαιρετικός βαθύφωνος κύριος Μάνος Χριστοφακάκης ερμήνευσε άρτια τον ρόλο του Τιτάνα Προμηθέα με μεγάλο εύρος φωνής και μουσικότητα. Τον ρόλο της Ωκεανίδας ερμήνευσε η εξαιρετική λυρική σοπράνο Ρέα Βουδούρη, Βία ήταν η σοπράνο Κάθριν Σκαλίδου, Ερμής ο τενόρος Γιώργος Κεραμιδάρης και Ωκεανός ο τενόρος Γιάννος Κοτζιάς.

Τρεις σπουδαίοι μουσικοί συνόδεψαν τους εξαιρετικούς λυρικούς τραγουδιστές, ο βιολοντσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κ.Ο.Α. Νίκος Κοτζιάς, ο  γνωστός φλαουτίστας, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Αντώνης Γιαμβριάς, και η σπουδαία Γαλλίδα πιανίστα Mélisande Sinsoulier. Οι τρεις μουσικοί ερμήνευσαν την Εισαγωγή – Ουβερτούρα και την πρώτη άρια του Προμηθέα «Άγιε Αιθέρα» σε μεταγραφή για Πιάνο Τρίο (Φλάουτο, Τσέλο, Πιάνο), και μάγεψαν κυριολεκτικά το κοινό με τον παλμό και την μουσικότητά τους.

Επίσης το κοινό εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τα δυο χορωδιακά της όπερας «Προμηθέα, ήμαστε φίλοι» και «Μη μ’αξιώσει αντίδικη τη δύναμη του ο Δίας» ερμηνευμένα υπέροχα από τους λυρικούς τραγουδιστές Ρέα Βουδούρη (σοπράνο), Κάθριν Σκαλίδου (υψίφωνος), Γιώργος Κεραμιδάρης (τενόρος), Γιάννης Δάρρειος (τενόρος), Γιάννος Κοτζιάς (τενόρος), και Φωτεινή Παπαχρήστου (άλτο). Επίσης πολύ ωραία ερμηνεύτηκε το Τερτσέτο: Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδες (Μάνος ΧριστοφακάκηςΡέα Βουδούρη, Κάθριν Σκαλίδου, Γιάννος Κοτζιάς).

Για τον μουσικοσυνθέτη κύριο Παναγιώτη Καρούσο και το έργο του μίλησε ο δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας κύριος Γεώργιος Σαρρής.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους και συνεχάρηκαν τους καλλιτέχνες, ο Αρχιμουσικός και μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Ηλίας Βουδούρης, η μεσόφωνος και καθηγήτρια λυρικού τραγουδιού κα Μαρία Μαρκέτου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Ανδρέας Ρεντζούλας, ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης, ο κ. Ιωάννης Γαλάνης, μέλος Δ.Σ του WPF ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής των ΕΝ.Π.ΑΝ. (Ενώσεις Πολιτισμού και Ανάπτυξης) και Πρόεδρος των ΕΝ.ΕΛ.Π.Α., ο Βαρύτονος Σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Πέτρος Σαλάτας, η κα Άννα Μπουλντούμη, Πρόεδρος επί σειρά ετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντων Ξένων Γλωσσών και ιδρύτρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου Μπουλντούμη, ο ηθοποιός κ. Βασίλης Τραϊφόρος, η μεσόφωνος-μονωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ελένη Δάβου, η σοπράνο Ντίνα Γουδιώτη, μέλη του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η Κοσμήτωρ του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ρούλα Καβακιώτη, και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που επαναλήφθηκε ένα χορωδιακό της όπερας κατ΄ απαίτηση του κοινού, που χειροκροτούσε συνέχεια τους καλλιτέχνες. Πολλές φωτογραφίες και συγχαρητήρια επακολούθησαν αφού κανείς δεν έφευγε από τους παρευρισκομένους που ήθελαν να συνομιλήσουν και να συγχαρούν από κοντά τους ερμηνευτές. Ήταν μια από τις ωραιότερες παραστάσεις με μουσική ποιοτική υψηλού επιπέδου που είδαμε φέτος στη πανέμορφη αίθουσα του φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cleopatra VII, the last active ruler of the Ptolemaic Kingdom of Egypt

  Cleopatra VII, the last active ruler of the Ptolemaic Kingdom of Egypt, remains a figure of fascination not only for her political acumen ...