Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ο κούρος του Μονάχου

 


Ο κούρος του Μονάχου είναι ένα μεγάλο μαρμάρινο άγαλμα που χρονολογείται από την ελληνική αρχαϊκή εποχή, που αναπαριστά έναν νεαρό άνδρα από την Αττική. Το έργο φυλάσσεται στη Γλυπτοθήκη στο Μόναχο της Γερμανίας με αριθμό απογραφής 169.

Ο κούρος του Μονάχου είναι ένα από τα πρώτα δείγματα της ομάδας Ptôon 12: χρονολογείται λοιπόν περίπου μια δεκαετία πριν από τη δημιουργία της ζωφόρου του θησαυρού του Σίφνου των Δελφών, το 525 π.Χ.. Ήταν αρχικά στην Αθήνα, αλλά κατατέθηκε και θάφτηκε σχετικά σύντομα - ίσως το 480 π.Χ. από τους Πέρσες κατά την καταστροφή της Αθήνας. Μετά την ανακάλυψή του, η Γλυπτοθήκη του Μονάχου το απέκτησε το 1910.
Ο κούρος του Μονάχου είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο Πάρου και έχει ύψος 2,08 m (2,11 m με τη βάση) Ο καφέ-κόκκινος χρωματισμός της επιφάνειας της πέτρας οφείλεται στην παραμονή του σε σιδηρούχο χώμα. Οι βαριές αναλογίες και τα κοντά μαλλιά του κούρου αντιπροσωπεύουν αθλητικό ιδανικό.
Το πρόσωπο είναι γεμάτο και στρογγυλό-ωοειδές, και από το πλάι, φτάνει σε άγνωστο βάθος σε παλαιότερα αγάλματα.
Το αρχαϊκό χαμόγελο χαρακτηριστικό των αγαλμάτων της εποχής διατρέχει τα χείλη. Τα μάτια έχουν σχήμα αμυγδάλου και, σε αντίθεση με παλαιότερα αγάλματα, τα αυτιά αναπαράγονται ρεαλιστικά. Το πρόσωπο πλαισιώνεται από σπειροειδείς μπούκλες αιωρούμενες σε τρεις διαστάσεις που χωρίζονται στη μέση του μετώπου, σε αντίθεση με τους πρόσθιους κούρους που έχουν μεσαίου-μακριού μαλλιά.
Οι φαρδιοί ώμοι είναι στο ίδιο επίπεδο. Οι ελεύθερα επεξεργασμένοι βραχίονες κρέμονται παράλληλα με το σώμα, οι πήχεις είναι ελαφρώς κεκλιμένοι προς τα εμπρός, τα χέρια σφιγμένα σε γροθιές συνδέονται με το σώμα με μικρές μαρμάρινες γέφυρες. Η θεραπεία της πλάτης, με τις σχηματικές αυλακώσεις της που υποδεικνύουν διαφορετικά μυϊκά μέρη που κυμαίνονται από τη σπονδυλική στήλη έως τις πλευρές μέσω των ωμοπλάτων, βασίζεται σε παλαιότερα μοντέλα.
Το αριστερό πόδι τοποθετείται προς τα εμπρός, το δεξί πόδι ελαφρώς προς τα πίσω, χωρίς να αναπαράγει ένα σχέδιο κίνησης. Η θέση των ποδιών ελάχιστα επηρεάζει το σχέδιο της λεκάνης, κάτι που μόνο ανεπαίσθητα δείχνει ότι η αριστερή πλευρά είναι ανυψωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Famous actress and great comedian Despina Mirou performed with a big success the song “Melina we love you” by Panos Karousos

  Famous actress and great comedian Despina Mirou performed with a big success the song “Melina we love you” by Panagiotis Karousos, in her ...