Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Η ΛΕΞΗ ΟΡΓΙΟ = Δρώμενο

 


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΟΡΓΙΟ

ΠΟΙΑ Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
Καλημέρα φίλοι και φίλες του ορφικού κύκλου και των Εκδόσεων Τριήρης.
Είμαι ο Θεμιστοκλής θεσσαλός κι σήμερα θα σας μιλήσω και θα προσπαθήσω να σας πω την σημασία της λέξεως όργιο που τόσο παρεξηγημένη είναι στις μέρες μας, αλλά έχει τόσο απλή και σημαντική ερμηνεία στην αρχαιά μας Ελλάδα.
Δεν θα αναφερθώ καθόλου στην σημερινή σημασία της λέξεως όργιο διότι μπορεί στην σελίδα να έχουμε και μικρούς φίλους αλλά και δεν αξίζει καν τον κόπο.
Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει η λέξη όργιο στην αρχαιά μας Ελλάδα.
Πάντα για να δούμε μια ετυμολογία σήμερα με ορθότητα αναζητούμε την λέξη μας στην σύνθεση.
Θα έχετε σιγουρά ακούσει την φράση …οργιάζει η φύση. Εδώ το οργιάζω σημαίνει πληθωρική παρουσία ενός πράγματος και στην συγκεκριμένη φράση πληθωρική παρουσία της φύσεως.
Θα έχετε ακούσει την φράση …οργιάζει η φαντασία μου… Εδώ το οργιάζει πάλι σημαίνει πληθωρική παρουσία της φαντασίας μας στον νου μας.
Άρα στις δυο αυτές περιπτώσεις το όργιο στο πρώτο και στο τρίτο πρόσωπο σημαίνει πλησμονή, πληρότητα, πληθωρισμός.
Η ριζά της λέξης όργιο όπως και των λέξεων οργή, οργώνω, είναι η λέξη έργον που ως αρχική αρχαιά ετυμολογία έχει την σημασία του καλλιεργώ την γη(κυριολεξία) αλλά και τον νου (μεταφορά).
Έργον, τῆς ΕΡ(ας)Γ(ης)ΟΝ(μετοχή ουδετέρου τοῦ ρήματος είμί=είμαι, ύπαρχω). Έργον το ὑπάρχ ΟΝ τῆς ΕΡας Γης.
Όταν συναντούμε λοιπόν την λέξη όργια η όργιο στην αρχαιά μας ελληνική γραμματεία συνήθως το συναντούμε στην τέλεση μυστηρίων κυρίως των Διονυσιακών μυστηρίων, η λέξη όργιο λοιπόν παίρνει μια νέα διάσταση πάντα με βάση τις παραπάνω πληροφορίες.
Έτσι όργιο στα αρχαιά μας μυστήρια οι προγονοί μας ονόμαζαν το δρώμενο.
Τι είναι το δρώμενο;
Δρώμενα ηταν θεατρικές παραστάσεις που λάμβαναν χώρα σε κάθε μυστήριο έτσι ώστε να μεταφέρουν με τον ποιο απλό τρόπο την μυθολογική εκείνη ιστορία που πλαισιώνει την διαδικασία του μυστηρίου που παράγει έργον δηλαδή καλλιεργεί τον νου και την ψυχή του κάθε προς μύηση Έλληνα η Ελληνίδας κάνοντας πληθωρική την παρουσία (ΟΡΓΙΟ) της πληροφορίας και της γνώσεως για την προετοιμασία της μύησης τους.
Αυτήν είναι η σημασία της λέξεως όργιο κατά την άποψη μου και με βάση την μελέτη μου πάνω στις πολυάριθμες πληροφορίες που έχω για αυτήν την λέξη.
Έχουμε πολλά να μάθουμε και πολλά λάθη να διορθώσουμε. Η γλώσσα μας η αρχαιά ημών φωνή μας είναι το κλειδί για όλα. Ελπίζω πάντα με την βοήθεια σας να καταφέρω να χτίσω την φιλοσοφική ακαδημία μας και εκεί θα τα διορθώσουμε όλα και στην καθημερινότητά τα μας και στον νου μας αλλά και στην ψυχή μας.
Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας το ηλεκτρονικό μας σπίτι https://ekdoseis-trieris.gr/
αγοραζοντας τα βιβλία μας στηρίζοντας μας
Να είστε όλοι και όλες καλά με υγειά ψυχική και σωματική.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Igor Stravinsky and Sergei Diaghilev at Croydon Airport, London, England. 1926

  Igor Stravinsky and Sergei Diaghilev at Croydon Airport, London, England. 1926 “The relationship between Igor Stravinsky and Sergei Diagh...